Vill du arbeta med säkerhet finns det många olika typer av jobb att välja mellan. Du kan till exempel hitta lediga jobb som väktare och säkerhetstekniker, men du kan också arbeta som brandinspektör eller inom cybersäkerhet. På den här sidan kan du läsa mer om olika säkerhetsjobb, samt hur du går tillväga för att hitta arbeten inom kategorin. Den här typen av arbete lämpar sig för dig som är noggrann, pålitlig och som gillar att arbeta med service och skydd för samhället.
Som väktare bör du vara en trygg och lugn person som är tålig och klarar av stress utan problem. Du behöver vara 18 år för att kunna bli väktare.
Yrket har en genomsnittslön på 29 200 kronor.
Säkerhetsjobb eller säkerhetsarbete är ett mycket brett begrepp som innefattar många olika arbetsuppgifter och branscher. Vanligtvis är det ett branschområde som täcker arbeten där olyckor och brott är huvudfokus, men det kan också handla om utredningsarbeten eller räddningsarbeten. I många fall kan det även handla om yrken som polis, brandman eller väktare. Tittar vi på arbetet som säkerhetstekniker är det vanligast att arbeta på ett elteknikföretag, men variationer kan förekomma. Några vanliga arbetsuppgifter är bland annat att utbilda och ge support för olika säkerhetssystem.
Som säkerhetstekniker är det viktigt att du har en social förmåga efter du kommer ha mycket kundkontakt. Du bör även ha en bra problemlösningsförmåga och ett gott färgseende.
Du kan hitta grundutbildning på både gymnasienivå och eftergymnasial nivå, samt komvux. Säkerhetstekniker går vanligtvis även en längre praktik som en del av utbildningen.
Genomsnittslönen för yrket ligger på 31 400 kronor.
Som brandtekniker har du ett mycket stort ansvar. Brandtekniker arbetar nämligen med att ta fram brandteknisk projektering och upprätta ritningar och beskrivningar för att tillgodose bygglagstiftningens brandkrav. En brandtekniker hjälper även byggherrar och projektledning och fungerar som stöd för entreprenörer för att säkerställa inarbetad brandsäkerhet. Majoriteten av alla brandtekniker arbetar idag som konsulter, men det finns vissa enstaka fall där du även kan arbeta som anställd.
Som brandtekniker är det viktigt att du är analytisk och att du är en duktig problemlösare. Du behöver också vara en mycket noggrann person som gillar detaljer och som kan sätta dig in i ett projekt till fullo.
För att du ska kunna arbeta som brandtekniker behöver du g en utbildning. Som brandingenjör ligger utbildningen på 3,5 år och avslutas med en yrkesexamen.
Genomsnittslönen för en brandtekniker ligger på 38.000 kronor.
Som brandinspektör är det du som säkerställer att det finns ett bra brandskydd. Du arbetar bland annat med att informera och motivera människor att sätta in förebyggande åtgärder som förhindrar eller minskar risken för bränder. Det är inte ovanligt att först arbeta som brandman, innan man därefter går vidare till brandinspektör. Några andra förekommande arbetsuppgifter är bland annat brandskydd i samhället, samt tillsyn och information om brandsäkerhet.
Som brandinspektör är det viktigt att du kan vara analytisk, samtidigt som du är social och har en förmåga att kommunicera med många olika människor.
Genomsnittslönen för en brandinspektör ligger på 37 100 kronor.
Cybersäkerhet är ett ganska brett begrepp som kan innefatta många olika typer av arbetsuppgifter. Arbetar du som datasäkerhetsansvarig kommer du t.ex. arbeta på fler nivåer för olika organisationer. Du kommer bland annat att arbeta med att ta fram olika säkerhetslösningar för företagens olika datasystem, men du kommer också kartlägga risker, formulera mål för IT-säkerheten eller göra sårbarhetsanalyser. I vissa fall får du även skriva handböcker, instruktioner och annan viktig användarinformation.
Som datasäkerhetsansvarig behöver du vara mycket noggrann. Du bör ha en analytisk förmåga och snabbt se problem innan de uppstår. Du bör även ha en viss social kompetens och gilla att utveckla nya system.
För att du ska kunna arbeta som datasäkerhetsansvarig eller inom IT-säkerhet krävs vanligtvis en högskoleutbildning inom området. Många väljer även att komplettera med andra utbildningar, till exempel juridik eller datasäkerhet.
Genomsnittslönen ligger på 42 800 kronor i månaden.
Att arbeta med IT-säkerhet innebär bland annat att det är din uppgift att se till så att IT-system och tjänster är tillgängliga och trygga att använda sig av. Som IT-säkerhetsspecialist kommer du bland annat att förebygga tekniska problem, men du kommer också upptäcka och åtgärda. Här är det viktigt att du känner till verksamheten mycket väl, så att du kan skydda mot potentiella hot.
Som IT-säkerhetsspecialist är det viktigt att du har en förståelse för både hårdvara och mjukvara i program och maskiner. Du behöver vara analytisk av dig och kunna sätta dig in i nya arbetsuppgifter snabbt.
Efter din gymnasiala utbildning behöver du ha en högskoleutbildning inom IT och dataområde. Du kan även välja civilingenjörsutbildningar med fokus på datautbildning, samt kompletterande kurser inom IT.
Yrket har en genomsnittslön på 51 200 kronor.